Náhradní mateřství v zahraničí

Chcete pokračovat v náhradním mateřství? Zde je vše, co potřebujete vědět o této technice plození dětí a o tom, jak legálně získat GPA v zahraničí.

NejlepsiKlinika.com vás informuje o náhradním mateřství v zahraničí a pomůže vám na vaší zdravotní cestě s kvalifikovanými lékaři. Tento obsah má pouze informativní charakter a nenahrazuje rady zdravotnického pracovníka.

Kolik stojí náhradní mateřství v zahraničí?

Průměrné náklady na náhradní mateřství v zahraničí činí 55 000 EUR, včetně všech nákladů na ubytování a dopravu. Procedura trvá 12 až 15 měsíců. na přípravu právního spisu a lékařských vyšetření jsou potřeba 2 měsíce. devět měsíců na těhotenství IVF a 2 měsíce na administrativní formality spojené s novorozencem.

Náhradní mateřství v Kanadě60 000 €
Náhradní mateřství v Řecku70 000 €
Náhradní mateřství na Ukrajině33 000 €
Náhradní mateřství v Rusku35 000 €
Náhradní mateřství ve Spojených státech115 000 €
Náhradní mateřství ve Spojeném království65 000 €
Náhradní mateřství v Gruzii45 000 €

Náhradní mateřství v zahraničí: Nejdůležitější průvodce

Lékařsky asistovaná reprodukce (MAP) je řešením, pokud není možnémít dítě přirozenou cestou. Pokud se to nepodaří, existují ještě dvě možnosti. První z nich je obrátit se na adopci. Jedná se však o dlouhý a náročný proces.

Druhým řešením je zvolit náhradní mateřství. To je lepší alternativa pro páry, které chtějí mít biologické dítě. Náhradní mateřství je však ve Francii zakázáno. Chcete-li se stát rodičem prostřednictvím tohoto procesu, musíte se vydat do země, která náhradní mateřství povoluje.

Proces náhradního mateřství je však obtížné uvést do praxe. Najít seriózní náhradní matku je skutečnou překážkou. Z tohoto důvodu mnoho lidí využívá služeb specializované agentury.

Co je to náhradní mateřství?

Definice

Co je to náhradní mateřství? Je uznáváno jako metoda lékařsky asistované reprodukce neboli MAP. Princip spočívá v transplantaci embrya do dělohy ženy. Je třeba poznamenat, že plod je výsledkem oplodnění in vitro (IVF) nebo umělého oplodnění.

Má to však i svou stinnou stránku. Osoba, která dítě nosí, není skutečnou matkou. Je to náhradní matka. Nepředpokládá se, že by měla k nenarozenému dítěti nějaká práva. Náhradní matka tedy odnosí dítě páru určenému jako zamýšlení rodiče. Dítě jim musí po narození předat.

Náhradní mateřství může probíhat dvěma způsoby. Za prvé, embryo je vytvořeno z gamet zamýšlených rodičů. Náhradní matka tedy nemá s nenarozeným dítětem žádné genetické spojení. Za těhotenství je zodpovědná výhradně ona.

Embryo však může být také získáno z oocytu náhradní matky a spermatu biologického otce nebo jiného muže. Ten je označován jako anonymní dárce. To znamená, že je dárkyní, tj. biologickou matkou dítěte.

Zákon o náhradním mateřství ve Francii

Francii zakazuje používání této techniky. Bioetický zákon z 29. července 1994 uvedl toto opatření v platnost prostřednictvím článku 16-7 občanského zákoníku. Stanoví, že “jakákoli dohoda týkající se zplození nebo řízení jménem jiné osoby je neplatná”.

Tento francouzský zákon vychází ze zásad nedostupnosti lidského těla a statusu osob. Zjednodušeně řečeno zakazuje jednotlivci pronajímat nebo prodávat své tělo. Stanoví rovněž, že dítě nesmí být prodáno.

Pokud se rodiče rozhodnou pro prokreační turistiku, je přivezení dítěte zpět do Francie překážkou. Totéž platí pro přepis rodného listu do občanského rejstříku.

S tímto problémem se setkaly dva francouzské páry. Rozhodli se obrátit na Evropský soud pro lidská práva (ESLP). Tyto páry se rozhodly pro náhradní mateřství, aby naplnily svou touhu mít dítě, a vydaly se do Spojených států. Když se vrátili do Francie se svými malými dcerami, bylo jim odepřeno právo přepsat americké rodné listy dětí do francouzského občanského stavu. Děti byly počaty s použitím manželových gamet a oocytů od americké dárkyně.

Rodiče to odsoudili jako porušení práva dítěte na respektování soukromého a rodinného života. To je uvedeno v článku 8 Evropské úmluvy o lidských právech.

Evropský kasační soud zavázal Francii uznat příbuzenství dětí. Francouzské orgány se až do konce nepodvolily. Vláda potvrdila svůj postoj zákonem o bioetice z 2. srpna 2021. Umožnila však zamýšleným rodičům dítě adoptovat. Aby byl tento postup platný, musí býtzahraniční doklad o osobním stavu legální.

Nejvyšší soud pokračoval v zavádění nových opatření na ochranu práv dětí narozených prostřednictvím náhradního mateřství. Nakonec Francie povolila vydávat těmto dětem osvědčení o francouzském státním občanství za předpokladu, že existuje vztah rodiče a dítěte s francouzskou osobou.

O etickém náhradním mateřství

IFOP provedl v únoru 2022 pro Femme Actuelle průzkum mezi více než 2 000 osobami. Pro povolení náhradního mateřství ve Francii se vyslovilo 72 % dotázaných žen a 51 % dotázaných mužů.

Někteří lidé volají po zavedení zákona o “altruistickém nebo etickém náhradním mateřství ze zdravotních indikací”. Principem je povolení využití náhradní matky v případě, že žena není schopna porodit dítě z důvodu svého zdravotního stavu nebo neplodnosti. Aby se zabránilo jakékoli formě komerčního náhradního mateřství, musí být dárcovství spermatu nebo vajíčka a náhradní mateřství prováděno bezplatně.

Etické náhradní mateřství však zůstává velmi citlivým tématem k diskusi. Mnoho lidí si jej spojuje s opuštěním dítěte. Nemělo by se zapomínat, že náhradní matka musí dítě předat zamýšleným rodičům. V některých zemích, kde je náhradní mateřství již legální, zákon umožňuje náhradní matce také platit. Taková praxe se však zpravidla rovná prodeji lidského těla. Zpochybňovány jsou také psychosociální aspekty tohoto postupu.

Právní rámec náhradního mateřství se značně liší. Evropská komise však v zájmu nejlepšího zájmu dítěte přijala 7. prosince 2022 návrh nařízení. Stanoví, že pokud je rodičovství uznáno v jednom členském státě EU, bude uznáno i ve všech ostatních.

Komu je náhradní mateřství určeno?

Náhradní mateřství je metoda lékařsky asistované reprodukce, která je vhodná pro různé profily. Obecně se provádí :

  • U páru muže a ženy, kteří nemohou počít dítě přirozenou cestou z důvodu neplodnosti nebo jiného zdravotního problému,
  • U svobodné ženy nebo muže, kteří se chtějí stát rodiči,
  • U párů stejného pohlaví, které chtějí založit rodinu.

Jak proces náhradního mateřství probíhá?

Využití služeb agentury specializující se na zdravotní turistiku usnadňuje proces náhradního mateřství. Zde je popsáno, jak celý proces probíhá.

Příprava

Vše začíná konzultací. Během ní si nastávající rodiče vyberou destinaci pro reprodukční turistiku. Musí také definovat svůj rodičovský projekt. Je jim nabídnut program, který by mohl vyhovovat jejich situaci. Dalším krokem je sepsání dohody. Pokud nastávající rodiče souhlasí se všemi podmínkami smlouvy, musí ji podepsat. O některých ustanoveních je možné vyjednávat a upravovat je. Poté může být proces zahájen.

Budoucí rodiče musí sestavit dokumentaci potřebnou pro destinaci, kterou si vybrali. To zahrnuje lékařská vyšetření a právní dokumenty. Spis se poté zašle na kliniku, která se bude zabývat procesem náhradního mateřství. Poté je naplánována návštěva zařízení.

Pokud budoucí matka nemůže použít svá vajíčka, musí si vybrat dárkyni. Klinika jí nabídne seznam. Dalším krokem je nalezení náhradní matky. Ta je přísně vybírána. Musí se podrobit lékařským a psychologickým testům. Musí také splňovat kritéria stanovená klinikou a agenturou pro náhradní mateřství.

Léčba

Jakmile je přípravná fáze řádně dokončena, může začít léčba. Prvním krokem je tvorba embrya. To se provádí v laboratoři. Náhradní matka musí pravidelně navštěvovat kliniku, aby se připravila na přenos embrya.

Transfer se provádí, když jsou podmínky pro transplantaci příznivé. O dva týdny později musí náhradní matka podstoupit krevní test, aby se zjistilo, zda je těhotná. Pokud je test pozitivní, těhotenství je sledováno.

Porod a návrat domů

Budoucí rodiče mohou sledovat průběh svého těhotenství. Když nastane čas porodu, jsou o tom okamžitě informováni. Dítě si mohou vyzvednout v porodnici nebo porodním centru.

Rodný list je předán nastávajícím rodičům. Je to jeden z dokumentů, který je vyžadován při žádosti o cestovní pas dítěte. Malá rodina se může vrátit do země původu. Provedou se administrativní formality spojené s přepisem rodného listu do občanského rejstříku.

Které země povolují náhradní mateřství?

Spojené státy a Kanada byly prvními zeměmi, které náhradní mateřství povolily. Ve Spojených státech může náhradní matka dokonce obdržet odškodnění. V některých státech však existují výjimky. Například v Louisianě mají na tuto techniku plození nárok pouze heterosexuální páry. Ve státě New York je náhradní mateřství dostupné pouze pro obyvatele USA.

Náhradní mateřství je povoleno také na Ukrajině a v Rusku, a to i pro cizince. Totéž platí v Mexiku. Každý členský stát má však svůj vlastní občanský zákoník a soudní systém. Je proto třeba si ověřit, zda je zákrok přístupný i zahraničním pacientům.

V následujících zemích lze náhradní mateřství provádět altruisticky:

  • V těchto zemích: Nizozemsko ;
  • Belgie
  • Arménie ;
  • Portugalsko
  • Dánsko ;
  • Albánie ;
  • Gruzie ;
  • Řecko ;
  • Austrálie ;
  • Nový Zéland.

Kolik stojí náhradní mateřství v zahraničí?

Náhradní mateřství stojí od 25 000 do 125 000 eur. Vše však závisí na zemi, ve které proces probíhá. Je to altruistické? Musí být náhradní matka odškodněna? Proplácí místní systém veřejného zdravotnictví náklady na lékařskou péči související s těhotenstvím ? Všechny tyto podrobnosti se zohledňují při výpočtu.


Náklady závisí také na výběru kliniky nebo nemocnice. Pokud se vydáte na cestu přes agenturu, můžete využít jednodušší cestu za lékařskou péčí. Kontaktujte nás a my vám zodpovíme všechny vaše otázky.

Využijte bezplatné vyhodnocení!

Na vyžádání a
bez jakýchkoli závazků z vaší strany.

Konzultace 100% gratuite. Analyzujeme vaši situaci, vaše potřeby a očekávání. A odhadneme rozpočet potřebný pro : Letenka + hotel + taxi + léčba.

Po celou dobu máte nad procesem plnou kontrolu. Naprostý klid.


Často kladené otázky

Pokud náhradní mateřství neprobíhá v právním rámci, jsou nastávající rodiče vystaveni různým problémům. Proto potřebujete pomoc specializované agentury. Ty se postarají o celý proces.

Vše závisí na předpisech platných ve zvolené destinaci. V některých zemích má náhradní matka právo odstoupit od smlouvy. Klinika však náhradní matky pečlivě vybírá, aby se takové situaci vyhnula.

Je třeba poznamenat, že náhradní matka je vybírána selektivně. Pokud je součástí zákroku darování vajíčka nebo spermatu, je přísně vybírána i dárkyně. Riziko přenosu genetického onemocnění na dítě zůstává nízké.

Nastávající rodiče obdrží formální rodný list. To znamená, že se mohou bez problémů vrátit domů. Dostanou také pomoc s žádostí o přepis do občanského rejstříku.

Až do odvolání zůstává náhradní mateřství ve Francii zakázáno. Francouzský systém sociálního zabezpečení nehradí náklady na jakoukoli léčbu související s náhradním mateřstvím. Veškeré náklady musí nést budoucí rodiče.

V některých zemích mohou náhradní mateřství podstoupit svobodné osoby. Je třeba říci, že v současné době se mnoho lidí rozhoduje pro svobodné rodičovství z osobních důvodů.

‍👩‍⚕ ZÍSKEJTE CENOVOU NABÍDKU ➡️